Φορολογικές δηλώσεις: «Μάχη» ΥΠΟΙΚ και λογιστών για την παράταση

Οικονομία


Η πίεση των φοροτεχνικών και το στοίχημα της ΑΑΔΕ

Στοίχημα με το χρόνο αλλά και με τους λογιστές φαίνεται να έχουν βάλει το υπουργείο Οικονομικών και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων καθώς κατά την τελευταία άτυπη ενημέρωση λήγει η καταληκτική προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων στις 29 Ιουλίου και άλλη παράταση δεν θα δοθεί.

Την ίδια στιγμή λογιστές και φοροτεχνικοί πιέζουν να δοθεί και νέα για να μην συμπέσουν όλα μαζί σε μία προθεσμία και να προλάβουν χωρίς να βρεθούν εκπρόθεσμοι οι πελάτες τους στην υποβολή δηλώσεων εισοδήματος και ΦΠΑ, τις πληρωμές φόρου εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ και επιστρεπτέων προκαταβολών.

  •  Πώς θα εξοφλήσετε τους «λογαριασμούς» στην εφορία

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, μέχρι το Σάββατο 16 Ιουλίου είχαν υποβληθεί 4.872.277 φορολογικές δηλώσεις (υπόχρεων και συζύγων αυτών) σε σύνολο περίπου 6.500.000 που αντιστοιχούν σε περίπου 8.800.000 ΑΦΜ. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι σε 13 ημέρες θα πρέπει να υποβληθούν περίπου 1.600.000 φορολογικές δηλώσεις, δηλαδή πάνω από 123.000 δηλώσεις την ημέρα γεγονός που όπως επισημαίνουν εκπρόσωποι των λογιστών – φοροτεχνικών είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί.

Τα στοιχεία των δηλώσεων

Από το σύνολο των δηλώσεων που έχουν υποβληθεί περίπου μία στις δύο ή ποσοστό 52,9% είναι μηδενικές, δηλαδή για τους συγκεκριμένους φορολογούμενους από την εκκαθάριση της φετινής τους δήλωσης δεν προκύπτει ούτε να πληρώσουν κάποιο πρόσθετο φόρο αλλά και δεν θα τους επιστραφεί κάποιο ποσό.

Από την άλλη, για μία στις τρεις φορολογικές δηλώσεις έχει προκύψει χρεωστικό υπόλοιπο με το μέσο επιπλέον φόρο να διαμορφώνεται σε 1.068 ευρώ και ο οποίος θα πρέπει να καταβληθεί σε έως 8 μηνιαίες δόσεις με την πρώτη στις 29 Ιουλίου και την τελευταία τον Φεβρουάριο του 2023. Ωστόσο, υπάρχει η πληροφορία ότι το υπουργείο Οικονομικών θα δώσει τη δυνατότητα σε όσους υποβάλλουν φορολογική δήλωση εντός Ιουλίου να πληρώσουν την 1η δόση μαζί με τη 2η στα τέλη Αυγούστου.

Η διευκόλυνση

Άλλωστε κάτι τέτοιο συνέβη και τα προηγούμενα χρόνια και δημοσιονομικά δεν θα έχει καμία επίπτωση. Αντιθέτως θα διευκολύνει εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους να ανταποκριθούν στην υποχρέωση καταβολής του φόρου χωρίς να υπάρξει πρόσθετη επιβάρυνσης λόγω…Πηγήin.gr