Φρένο στη «βιομηχανία» των καισαρικών

Υγεία


Εξι στις δέκα γέννες στη χώρα μας γίνονται με χειρουργική επέμβαση • Το υπουργείο Υγείας προωθεί τη δημιουργία κέντρων φυσικού τοκετού σε όλα τα δημόσια αλλά και τα ιδιωτικά νοσοκομεία • Τι προβλέπει το σχέδιο νόμου

Τη μείωση των καισαρικών τομών, δεδομένου πως έξι στις δέκα γέννες στη χώρα μας γίνονται με χειρουργική επέμβαση, επιχειρεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη που αναμένεται να φτάσει τις επόμενες εβδομάδες στη Βουλή. Στο πλαίσιο αυτό, προωθεί τη δημιουργία κέντρων φυσικού τοκετού σε όλα τα δημόσια αλλά και τα ιδιωτικά νοσοκομεία σε μία προσπάθεια να αλλάξει σταδιακά η κουλτούρα.

Υπενθυμίζεται δε, ότι το 2017 κλιμάκιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) είχε επισκεφθεί την Ελλάδα ώστε να καταγράψει τις αιτίες της «υπέρβασης» που καταγράφεται στη χώρα μας, δεδομένου ότι το επιτρεπτό όριο των καισαρικών τομών έχει οριστεί στο 15% επί του συνόλου των τοκετών. Είχε δε, προηγηθεί το 2013 σύσταση του ΟΗΕ. Και παρότι ομολογουμένως στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης το ποσοστό των καισαρικών υπερβαίνει το όριο του ΠΟΥ, οι επιδόσεις τους είναι σαφώς καλύτερες. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι 7 στις 10 γέννες σε Αγγλία και Γερμανία γίνονται χωρίς… νυστέρι, ενώ στη Γαλλία και στη Σουηδία οι φυσικοί τοκετοί ξεπερνούν το 80%.

Πιθανόν κάπως έτσι εξηγείται ότι τα δύο σχετικά άρθρα του νομοσχεδίου (το «36» για την προαγωγή του φυσικού τοκετού και το «37» για τις υπηρεσίες κατ’ οίκον μαιευτικής φροντίδας) είναι και αυτά που συγκέντρωσαν τα περισσότερα σχόλια κατά τη διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης.

Παθογένειες

Ομως, παρότι ο κλάδος των μαιών χαιρετίζει το σημαντικό αυτό νομοθετικό βήμα δεν παύει να εντοπίζει υπαρκτούς κινδύνους εάν δεν αποσαφηνιστούν οι όροι και οι προϋποθέσεις για την προαγωγή του φυσικού τοκετού που θα σβήσουν τους… αστερίσκους.

Πιο συγκεκριμένα, όπως υπογραμμίζεται στην απόφαση των Συλλόγων Επιστημόνων Μαιών – Μαιευτών «η υπαγωγή των υπό ίδρυση Κέντρων Φυσικού Τοκετού στα τμήματα των μαιευτικών-γυναικολογικών τμημάτων των νοσοκομείων δημοσίων ή ιδιωτικών, δεν προάγει τη νέα κουλτούρα που το ίδιο το νομοσχέδιο επικαλείται. Αντίθετα, προοιωνίζεται την αναπαραγωγή της ίδιας παθογένειας που οδήγησε…Πηγήin.gr