Φυσικό αέριο: Ενεργειακός «πόλεμος» Πούτιν και Δύσης – Οι ανακοινώσεις που εξόργισαν το Κρεμλίνο και το «πάγωμα» του Nord Stream 1

Οικονομία


Η Ρωσία αποφάσισε να διακόψει τις ροές φυσικού αερίου από τον Nord Stream 1 προς την Ευρώπη μετά το διπλό πλαφόν τιμών που έρχεται από τη Δύση.

«Βόμβα» έριξε την Παρασκευή η Gazprom αφού αποφάσισε ότι σταματάει εντελώς τη ροή φυσικού αερίου από τον Nord Stream 1 λόγω τεχνικού προβλήματος. Θυμίζουμε ότι η αποκατάσταση της ροής του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη αναμενόταν για σήμερα Σάββατο το πρωί.

Σύμφωνα με την εταιρεία, κατά τη διάρκεια ελέγχου ρουτίνας εντοπίστηκε διαρροή λαδιού. Μάλιστα, η εταιρεία παρουσίασε και φωτογραφία με τη βλάβη. Με αυτά τα δεδομένα υποστηρίζει δεν μπορεί να λειτουργήσει με ασφάλεια η τουρμπίνα. Στην ανακοίνωση δεν δίνεται χρονοδιάγραμμα για το πότε θα μπορέσει να αποκαταστήσει τη λειτουργία του αγωγού Nord Stream 1.

  •  Ενέργεια: Η δυσκολία της ΕΕ να… τιθασεύει το «τέρας» που η ίδια δημιούργησε

Τι απαντά η Siemens

Η διαρροή λαδιού μηχανής που, σύμφωνα με την Gazprom, εντοπίστηκε στην τελευταία εν λειτουργία τουρμπίνα του σταθμού συμπίεσης στην Πορτοβάγια δεν συνιστά τεχνικό λόγο για τη διακοπή της λειτουργίας του αγωγού Nord Stream 1, υποστηρίζει η εταιρεία Siemens Energy.

«Τέτοιες διαρροές δεν επηρεάζουν συνήθως τη λειτουργία μιας τουρμπίνας και μπορούν να σφραγιστούν επί τόπου. Είναι μια διαδικασία ρουτίνας στο πλαίσιο των εργασιών συντήρησης» ανέφερε η γερμανική εταιρεία.

«Στο παρελθόν, επίσης, τέτοιου είδους διαρροές δεν οδήγησαν σε διακοπή της λειτουργίας. Στη Siemens Energy δεν έχουν ανατεθεί προς το παρόν εργασίες συντήρησης, όμως είμαστε σε αναμονή», πρόσθεσε η εταιρεία.

«Ανεξάρτητα από αυτό, έχουμε ήδη επισημάνει πολλές φορές ότι υπάρχουν πολλές άλλες διαθέσιμες τουρμπίνες στον σταθμό συμπίεσης της Πορτοβάγια ώστε να λειτουργήσει ο Nord Stream 1», καταλήγει η ανακοίνωση.

Οι ροές φυσικού αερίου από τη Ρωσία στην Ευρώπη

Οι ανακοινώσεις που εξόργισαν το Κρεμλίνο

Σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ, οι δύο ανακοινώσεις που εξόργισαν το Κρεμλίνο είχαν να κάνουν με το διπλό πλαφόν στις τιμές φυσικού αερίου και πετρελαίου. Από τη μία ήταν η χθεσινή επιβεβαίωση από πλευράς της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλας Φον ντερ Λάιεν ότι η Κομισιόν προετοιμάζεται για την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου που εισάγεται μέσω αγωγών ως αντίμετρο στην…Πηγήin.gr