Φυσικό αέριο: Η περιορισμένη ροή δεν φτάνει να γεμίσει τις ευρωπαϊκές αποθήκες – Τι θα επιλέξει η Ρωσία

Οικονομία


Το Reuters σε ανάλυσή του επισημαίνει τον κίνδυνο η Ευρώπη να περάσει έναν «παγωμένο» χειμώνα και πολλά εξαρτώνται αν η Ρωσία θα τραβήξει ακόμα περισσότερο το σχοινί.

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί ανάλυση του Reuters σχετικά με τις προμήθειες φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Ούτε λίγο, ούτε πολύ στη συγκεκριμένη ανάλυση επισημαίνεται ότι η ροή του φυσικού αερίου είναι τόσο περιορισμένη με αποτέλεσμα τον χειμώνα να μην μπορούν να καλυφθούν οι ανάγκες των Ευρωπαίων πολιτών για θέρμανση.

Αναλυτικότερα, το Reuters σημειώνει ότι η διακοπή των προμηθειών από τη Ρωσία μέσω του κύριου αγωγού φυσικού αερίου προς τη Γερμανία θα αφήσει τις χώρες να μην μπορούν να εκπληρώσουν τους στόχους για την αναπλήρωση των αποθεμάτων και τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης αντιμέτωπη με την πιθανότητα έκδοσης δελτίου για να κρατήσει τους πολίτες της ζεστούς τους χειμερινούς μήνες.

  •  Φυσικό αέριο: Λευκός καπνός στην ΕΕ για το σχέδιο έκτακτης ανάγκης – Τι προβλέπει

Κίνδυνος εκτίναξης των τιμών

Οι πολιτικοί στην Ευρώπη έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι η Ρωσία θα μπορούσε να διακόψει τις ροές φυσικού αερίου αυτόν τον χειμώνα, γεγονός που θα οδηγούσε τη Γερμανία σε ύφεση και θα οδηγούσε σε εκτίναξη των τιμών για τους καταναλωτές που ήδη αντιμετωπίζουν τον πληθωρισμό που έχει ξεπεράσει το επίπεδων πολλών προηγούμενων ετών.

Η περίπτωση της Uniper

Μέχρι στιγμής, το πιο προβεβλημένο θύμα των μειωμένων ροών φυσικού αερίου της Ρωσίας είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας φυσικού αερίου της Γερμανίας, η Uniper. Η κυβέρνηση αναγκάστηκε την περασμένη εβδομάδα να τη διασώσει.

Τη Δευτέρα, η πίεση στη Γερμανία αυξήθηκε όταν η Gazprom δήλωσε ότι έπρεπε να σταματήσει τη λειτουργία μιας τουρμπίνας, πράγμα που σημαίνει ότι οι ροές μέσω του Nord Stream 1 από τη Ρωσία προς τη Γερμανία θα μειωθούν μόλις στο 20% της δυναμικότητας από αύριο Τετάρτη.

Η Gazprom είχε προηγουμένως επικαλεστεί την καθυστερημένη επιστροφή μιας άλλης τουρμπίνας που συντηρείται στον Καναδά ως λόγο για τη μείωση των ροών στο 40% τον Ιούνιο, προτού τις διακόψει εντελώς για 10 ημέρες προγραμματισμένης συντήρησης αυτόν τον μήνα.

Μετά την προγραμματισμένη περίοδο επισκευής, η Gazprom επανέλαβε την άντληση σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα στις 21 Ιουλίου, αλλά στο…Πηγήin.gr