Φωτογραφίες από το Νεφέλωμα του Κώνου: Τι βρίσκεται 2.500 έτη φωτός από τη Γη

Τεχνολογία


Το «δώρο» της ESO για τα 60 χρόνια της – Ένας κόσμος δημιουργίας, γέννησης και ζωής, εξίσου εντυπωσιακός με τις ιδιότητές του

Θα μπορούσε να είναι η… σκιά του Νταρθ Βέιντερ από τον Πόλεμο των Άστρων, ή ένα στοιχειό του Διαστήματος. Το νεφέλωμα του Κώνου (Cone nebula) είναι εξίσουν εντυπωσιακό στην όψη, με τις ιδιότητες που παρουσιάζει και τις οποίες μελετά η επιστημονική κοινότητα. Μόλις 2.500 έτη φωτός απόσταση από τη Γη, είναι ένας κόσμος δημιουργίας, γέννησης και ζωής. Τα νεφελώματα είναι οι «μήτρες» των μετέπειτα κόσμων, με όλες τις ιδιότητες που μπορεί να συνεπάγεται κάτι τέτοιο.

Η φωτογραφία που βλέπουμε τραβήχτηκε νωρίτερα το 2022, δόθηκε στη δημοσιότητα από την ESO με αφορμή τη συμπλήρωση 60 χρόνων λειτουργίας της. Στις 5 Οκτωβρίου 1962, πέντε χώρες υπέγραψαν τη σύμβαση για τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας. Τώρα, έξι δεκαετίες αργότερα και με την υποστήριξη 16 κρατών μελών και στρατηγικών εταίρων, η ESO συγκεντρώνει επιστήμονες και μηχανικούς από όλο τον κόσμο για να αναπτύξουν και να λειτουργήσουν προηγμένα επίγεια παρατηρητήρια στη Χιλή και να παρουσιάζουν καινοτόμες αστρονομικές ανακαλύψεις.

Νεφέλωμα

Σε αυτή τη νέα εικόνα, βλέπουμε στο κέντρο του Νεφελώματος του Κώνου, το οποίο είναι μέρος της μεγαλύτερης περιοχής σχηματισμού άστρων NGC 2264 και ανακαλύφθηκε στα τέλη του 18ου αιώνα από τον αστρονόμο William Herschel. Στον ουρανό, βρίσκουμε αυτό το νεφέλωμα σε σχήμα κέρατος στον αστερισμό Μονόκερος.

Τοποθετημένο σε απόσταση μικρότερη από 2500 έτη φωτός, το Νεφέλωμα του Κώνου βρίσκεται σχετικά κοντά στη Γη, καθιστώντας το ένα καλά μελετημένο αντικείμενο. Αλλά αυτή η εικόνα είναι πιο δραματική από οποιαδήποτε άλλη στο παρελθόν, καθώς δείχνει τη σκοτεινή και αδιαπέραστη θολή εμφάνιση του νεφελώματος με τρόπο που το κάνει να μοιάζει με μυθολογικό πλάσμα.

Το Νεφέλωμα του Κώνου είναι ένα τέλειο παράδειγμα των μορφών που μοιάζουν με πυλώνες που αναπτύσσονται στα γιγάντια σύννεφα ψυχρού μοριακού αερίου και σκόνης, γνωστά για τη δημιουργία νέων αστεριών. Αυτός ο τύπος πυλώνα προκύπτει όταν ογκώδη, πρόσφατα σχηματισμένα φωτεινά μπλε αστέρια εκπέμπουν αστρικούς ανέμους και έντονη υπεριώδη ακτινοβολία που απομακρύνει το υλικό από τη γύρω περιοχή. Καθώς αυτό το υλικό απομακρύνεται από τα νεαρά αστέρια, το αέριο και η σκόνη συμπιέζονται σε πυκνά, σκοτεινά και ψηλά σχήματα που μοιάζουν με πυλώνες. Αυτή η διαδικασία βοηθά στη δημιουργία του σκοτεινού νεφελώματος του κώνου.

Νεφέλωμα

Σε αυτήν την εικόνα, που λήφθηκε με το FOcal Reducer και το Φασματογράφο 2 χαμηλής διασποράς (FORS2) στο VLT του ESO στη Χιλή, το αέριο υδρογόνο αναπαρίσταται με μπλε και το αέριο θείο με κόκκινο. Η χρήση αυτών των φίλτρων κάνει τα κατά τα άλλα φωτεινά μπλε αστέρια, που υποδηλώνουν τον πρόσφατο σχηματισμό αστεριών, να φαίνονται σχεδόν χρυσά,…Πηγή Skai