Χατζηδάκης: Έχει εκδοθεί το 94% των εκκρεμών συντάξεων από το ΄16 έως σήμερα

Οικονομία


Ο υπουργός κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για έλλειψης σοβαρότητας στο κόμμα, λέγοντας χαρακτηριστικά «να βγει από την πρίζα»

Σε ποσοστό 6% ανέρχονται οι συντάξεις που εκκρεμούσαν από το 2016 από τώρα έως σήμερα, όπως δήλωσε μιλώντας στον ΣΚΑΪ και στην εκπομπή «Αταίριαστοι», ο Υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης.

Υπάρχουν γύρω στις 60.000 εκκρεμέις συντάξεις, τόνισε ο υπουργός. «Για το 18  και πριν έχουμε κλείσει τελείως, για το 19 μένει 1%, για το 20′ 5% και για το 21 έχει γίνει απονομή για το 81% των συντάξεων.  Μέσα στο 22 μέχρι τον Μάρτιο έχει γίνει απονομή σε ποσοστό 70%», δήλωσε ο Κ. Χατζηδάκης.

Οι συντάξεις πια εκδίδονται μέσα σε 2-3 μήνες ανέφερε ο ίδιος ενώ πρόσθεσε ότι τους επόμενες μήνες θα τρέξουν πιο γρήγορα.« Υπάρχει πάρα πολύ μεγάλη αύξηση στην απόνομή των συντάξεων: 83% αύξηση το 21 σε σχέση με το 19 ενώ στο πρώτο 6μηνο του 22 βγήκαν παραπάνω συντάξεις από ότι το 19, συνολικά».

Μιλώντας για το ψηφιακό δωμάτιο εστίασε στην διευκόλυνση της επικοινωνίας μεταξύ του συνταξιούχου και του ΕΦΚΑ :  Χάρη σε αυτό μπορούν να επικοινωνήσουν πια οι εν αναμονή συνταξιούχοι απευθείας με τον ΕΦΚΑ. Είναι μια επανάσταση. Από το 20 και μετά όλοι αυτοί που υποβάλλουν τα χαρτιά τους για σύνταξη το κάνουν ηλεκτρονικά. Ο ΕΦΚΑ έχει το 95% των ηλεκτρονικών διευθύνσεων των εν αναμονή συνταξιούχων. Και μπορεί να βρει τους υπόλοιπους με στοχευμένη αναζήτηση. Ακόμα και ο ίδιος ο ΕΦΚΑ μπορεί να στείλει ιμέιλ ζητώνας ένα στοιχείο που του  λείπει. Ο συνταξιούχος επίσης μπορεί να βλέπει σε πιο στάδιο βρίσκεται η σύνταξη του.

Για την ψηφιακή κάρτα εργασίας εξήγησε ότι θα ειναι βαριά η «καμπάνα» για τους εργοδότες, που παρατυπούν με το πρόστιμο να φτάνει έως και τα 10.000 ευρώ. Πρόσθεσε ότι η καταγγελία για να πραγματοποιηθεί επιθεώρηση μπορεί να γίνει και ανώνυμα.

Τέλος ο υπουργός άσκησε σφοδρή κριτική στο ΣΥΡΙΖΑ: «Ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί μια απίστευτη τακτική, νομίζει ότι του χρωστάει ο λαός και ότι θα έμενε για πάντα στην εξουσία. Ο  κόσμος θέλει σοβαρότηρα και με όλα αυτά που κάνουν δείχνουν ότι υπάρχει έλλειψης σοβαρότητας στο κόμμα. Θα έλεγα να βγει από την πρίζα»

Πηγή: skai.grΠηγή Skai