Χειμώνας με επέλαση ιώσεων

Υγεία


Σύσταση για εμβολιασμό κατά της γρίπης και στα παιδιά από 6 μηνών και πάνω – Το επικίνδυνο «κοκτέιλ» της συννοσηρότητας

Επέλαση των ιώσεων αναμένεται εφέτος τον χειμώνα – εκτός θετικού απροόπτου -, καθώς οι ανοιχτές πλέον κοινωνίες στρώνουν το χαλί για ένα δυναμικό comeback των μέχρι πρότινος εξοστρακισμένων, λόγω της πανδημίας και των αυστηρών μέτρων, ιών. Μάλιστα, εκτός από την εποχική γρίπη που εφέτος κυκλοφόρησε στα ελληνικά νησιά τον Αύγουστο, δίνοντας ένα πρώτο στίγμα για τις διαθέσεις της, και άλλοι αναπνευστικοί ιοί όπως ο RSV (αναπνευστικός συγκυτιακός ιός) ήδη κερδίζουν έδαφος εκτός εποχής στην κοινότητα.

Δεν είναι τυχαίο πως μόλις πριν από μερικά 24ωρα η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία από κοινού με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων εξέδωσε επικαιροποιημένες συστάσεις για τον εποχικό αντιγριπικό εμβολιασμό, οι οποίες συμπεριλαμβάνουν το σύνολο του παιδικού πληθυσμού άνω των 6 μηνών.

  • Χειμώνας με το δίδυμο γρίπης και πανδημίας

Οχύρωση κατά της γρίπης

Οπως επισημαίνεται στο σχετικό έγγραφο, η καλοκαιρινή εμφάνιση της γρίπης ήταν μια παροδική ενδημική νόσος και πλέον τείνει να εξαφανιστεί. «Υπάρχει όμως μεγάλη πιθανότητα να επανέλθει τους χειμερινούς μήνες, δεδομένου ότι λόγω της χρήσης της μάσκας και των lockdowns δεν είχαμε γρίπη τα δύο προηγούμενα χρόνια».

Eπειτα αναλύοντας έναν προς έναν τους λόγους για τους οποίους προτείνουν να οχυρωθούν εμβολιαστικά τα παιδιά έναντι της εποχικής γρίπης, επισημαίνουν μεταξύ άλλων πως το εμβόλιο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό (50%-70%) αλλά και πως οι ανήλικοι αποτελούν κατά κανόνα το όχημα που μεταφέρει τον ιό στον ενήλικο πληθυσμό και συνεπακόλουθα στους ευάλωτους και στις ευπαθείς ομάδες.

Υπό το πρίσμα αυτό και λαμβάνοντας υπόψη ότι ο κορωνοϊός εξακολουθεί να αποτελεί κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, «είναι εξαιρετικά σημαντικό να εμβολιάσουμε όλα τα παιδιά με το εμβόλιο της γρίπης. Θα αποφύγουμε έτσι την επικίνδυνη για την υγεία συννοσηρότητα και θα έχουμε τις λιγότερες εισαγωγές από τη γρίπη στα νοσοκομεία και στις εντατικές, που ακόμη δοκιμάζονται από την πανδημία», καταλήγουν οι συγγραφείς του ίδιου εγγράφου.

Παράλληλα όμως τονίζουν πως το όφελος θα είναι…Πηγήin.gr