Χρήματα: Πώς να βελτιώσετε την σχέση σας με αυτά

Υγεία


Η σχέση μας με τα χρήματα επηρεάζει την υγεία μας και όλους τους τομείς της ζωής μας. Γι’ αυτό και είναι πολύ σημαντικό η σχέση αυτή να είναι καλή και ισσοροπημένη.

Γράφει η Φαίη Βακρινού*

Πώς είναι η σχέση σας με τα χρήματα; Καλή, κακή, ανύπαρκτη; Όταν σκέφτεστε τα μετρητά στην τσέπη σας ή τα χρήματα στον τραπεζικό σας λογαριασμό, πιθανότατα δεν «προσέχετε» πραγματικά τη σχέση που έχετε με αυτόν τον αριθμό. Συνήθως θα σας απασχολήσουν περισσότερο τα πρακτικά πράγματα. Όπως το να είστε σε θέση να πληρώσετε το ενοίκιο και τα πάγια έξοδα του μήνα ή το να καταφέρετε να κλείσετε επιτέλους εισιτήρια για διακοπές.

Η σχέση μας με τα χρήματα όμως είναι, όσο κι αν σας φαίνεται περίεργο, μια συναισθηματική σχέση! Η κατανόηση της, μπορεί να σας βοηθήσει να φτάσετε ταχύτερα στην «οικονομική σας ελευθερία» και στη σωστή διαχείριση των κερδών σας.

 Οικονομία: Η Ευρώπη στη θηλιά του στασιμοπληθωρισμού

Η «κληρονομική» μας σχέση με τα χρήματα

Για να δημιουργήσετε μια «υγιή σχέση» με τα χρήματα, πρέπει να αφιερώσετε λίγο χρόνο για να αξιολογήσετε και στη συνέχεια να καταστρώσετε ένα σχέδιο επίθεσης. Το πρώτο βήμα είναι να κατανοήσετε την τρέχουσα σχέση σας με τα χρήματα και το τι πραγματικά σημαίνει. Υπάρχουν ορισμένες συμπεριφορές που έχουμε απέναντι στο  χρήμα τις οποίες δεν γνωρίζουμε καν. Η νοοτροπία μας απέναντι σε αυτά μπορεί να μας διευκολύνει ή να μας δυσκολέψει αναλόγως.

Η σχέση μας με τα χρήματα αρχίζει να αναπτύσσεται από πολύ νωρίς. Ο τρόπος με τον οποίο αισθάνονταν οι γονείς μας για τα χρήματα επηρεάζει συνήθως το πώς αισθανόμαστε για τα χρήματα ως ενήλικες. Σκεφτείτε λοιπόν όταν ήσασταν παιδιά. Υπήρχε μεγάλο άγχος για τα οικονομικά ή τα λεφτά δεν ήταν ποτέ πρόβλημα στο σπίτι σας; Τώρα σκεφτείτε την τωρινή σας στάση απέναντι στα χρήματα. Πιστεύετε ότι η στάση σας είναι παρόμοια με τη στάση στην οποία είχατε εκτεθεί μεγαλώνοντας; Παρατηρήστε τον εαυτό σας και γρήγορα θα συνειδητοποιήσετε ότι μπορεί να κουβαλάτε τις ίδιες ιδέες και συμπεριφορές με αυτές των γονιών σας.

Ποια είναι η νοοτροπία σας για τα χρήματα;

Μόλις συνειδητοποιήσετε τη σχέση σας με τα χρήματα, ετοιμαστείτε να «επιτεθείτε» στην ίδια τη νοοτροπία σας. Υπάρχουν δύο ειδών τρόποι σκέψης…Πηγήin.gr