Ωρα πληρωμής αναδρομικών σε 55.000 συνταξιούχους

Οικονομία


Με καθυστέρηση 5 ετών θα λάβουν ποσά έως 33.750 ευρώ καθώς πρόκειται για οφειλόμενα από το 2017 και φτάνουν στα 5 έτη

Με καθυστέρηση 5 ετών ξεκινάει αύριο – παράλληλα με τις καταβολές των συντάξεων Αυγούστου – η σταδιακή καταβολή των προσαυξήσεων και αναδρομικών στους 55.000 συνταξιούχους παράλληλης ασφάλισης. Πρόκειται για προσαυξήσεις έως 563 ευρώ τον μήνα και για αναδρομικά έως 33.750 ευρώ. Επισημαίνεται ότι οι συνταξιούχοι με παράλληλο χρόνο ασφάλισης σε δύο ή και περισσότερα Ταμεία δικαιούνται το μεγαλύτερο πακέτο αναδρομικών που δόθηκε τα τελευταία χρόνια, καθώς τα οφειλόμενα από τις προσαυξήσεις συντάξεων ξεκινούν από το 2017 και φτάνουν στα 5 έτη.

Η αρχή θα γίνει με τις μεγαλύτερες κατηγορίες συνταξιούχων που αφορούν παράλληλο και διαδοχικό χρόνο ασφάλισης σε ΙΚΑ και ΟΑΕΕ. Σταδιακά – και ανά εβδομάδα – θα εντάσσονται στη διαδικασία εκκαθάρισης και τα υπόλοιπα ταμεία. Η συγκεκριμένη διαδικασία θα ολοκληρωθεί εντός 5μήνου, δηλαδή μέχρι τον Δεκέμβριο. Οι πληρωμές των αναδρομικών θα γίνονται μαζί με τις τακτικές πληρωμές των συντάξεων του ΕΦΚΑ, στο τέλος κάθε μήνα. Σημειώνεται ότι ήδη ξεκίνησε σε πρώτη φάση να υπολογίζονται οι νέες συντάξεις διαδοχικής και παράλληλης ασφάλισης.

Τονίζεται ότι οι εν λόγω ασφαλισμένοι πλήρωναν ταυτόχρονα εισφορές σε δύο Ταμεία,οι οποίες από το 2017 και μετά μπορούν να αξιοποιηθούν, αφενός, για να πάρουν προσαύξηση συντάξιμων αποδοχών και μεγαλύτερη σύνταξη και, αφετέρου, ο παράλληλος χρόνος ασφάλισης από το 2017 και μετά μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αυξηθεί ο χρόνος ασφάλισης για συνταξιοδότηση, που σημαίνει ότι η ανταποδοτική σύνταξη θα υπολογιστεί με μεγαλύτερο συντελεστή αναπλήρωσης.

Οι συνταξιούχοι αυτοί ανήκουν σε δύο βασικές κατηγορίες:

  • Στην πρώτη ανήκουν ασφαλισμένοι του τέως ΙΚΑ με παράλληλη ασφάλιση στον τέως ΟΑΕΕ.
  • Στη δεύτερη αυτοαπασχολούμενοι γιατροί και μηχανικοί (ασφάλιση στο τέως ΕΤΑΑ) με παράλληλη ασφάλιση στο Δημόσιο.

Οι συνταξιούχοι αυτοί έχουν λάβει την πρώτη σύνταξή τους από το τέως ΙΚΑ ή το τέως ΕΤΑΑ αντίστοιχα, αλλά δεν έχουν λάβει την προσαύξηση της σύνταξης από τον τέως ΟΑΕΕ και το Δημόσιο.

Σημειώνεται ότι το καθεστώς της παράλληλης ασφάλισης για τους συνταξιούχους από 13/5/2016 και μετά λειτουργεί ως…Πηγήin.gr