«Όχι» της Δύσης στην προσάρτηση – Τι σημαίνει το αίτημα του Κιέβου για ένταξη στο ΝΑΤΟ

Κόσμος


Διαφορετικό το τοπίο την επόμενη μέρα – Αναβαθμίστηκε η ένταση, αυξήθηκε θεαματικά ο κίνδυνος για ένα παγκόσμιο γεγονός – Η Τουρκία και οι… άλλοι στο ΝΑΤΟ

Του Σάββα Μιχάλαρου

Ραγδαίες είναι πλέον οι εξελίξεις στην παγκόσμια σκακιέρα, καθώς η Ρωσία προχώρησε και επισήμως στην προσάρτηση των τεσσάρων περιφερειών της Ουκρανίας (Λουγκάνσκ, Ντονιέτσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα), με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι να αντιδρά άμεσα και να καταθέτει αίτημα ταχύτατης ένταξης της χώρας του στο ΝΑΤΟ.

Σύσσωμη η Δύση καταδίκασε ως ψευδή τα δημοψηφίσματα στις τέσσερις ουκρανικές περιφέρειες και δήλωσε ότι δεν θα αναγνωρίσει ποτέ την προσάρτησή τους στη ρωσική επικράτεια, ανακοινώνοντας ταυτόχρονα επιπλέον κυρώσεις εναντίον της Μόσχας.

Κάθε άλλο, ωστόσο, από ξεκάθαρη είναι η θέση των δυτικών χωρών αναφορικά με το αίτημα του Κιέβου για άμεση ένταξη στη Βορειοατλαντική Συμμαχία. Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ κλήθηκε να σχολιάσει του ουκρανικό αίτημα, αποφεύγοντας να τοποθετηθεί στην ουσία του. Ο Νορβηγός επικεφαλής της Συμμαχίας δεν μας έκανε… σοφότερους, καθώς δήλωσε την υποστήριξη των Συμμάχων «στο δικαίωμα», όπως χαρακτηριστικά είπε, της Ουκρανίας να διαλέξει τον δρόμο της, ωστόσο, απέφυγε να δηλώσει με σαφήνεια αν η Συμμαχία υποστηρίζει την ένταξη, αυτή καθ’ αυτή, της Ουκρανίας.

Σε αυτήν την περίπτωση, το θέμα περιπλέκεται. Τα 30 μέλη του ΝΑΤΟ αντιμετωπίζουν κάθε κατάσταση σύμφωνα με τα ιδιαίτερα συμφέροντά τους. Τα παραδείγματα της Φινλανδίας και της Σουηδίας είναι χαρακτηριστικά. Οι δύοο σκανδιναβικές χώρες πληρούν όλες τις προϋποθέσεις, ωστόσο η Τουρκία, που επικαλείται -όπως και για την Ελλάδα εξάλλου- ότι προσφέρουν στέγη και εκπαίδευση σε τρομοκράτες (εννοεί Κούρδους), μπλοκάρει εδώ και μήνες τη διαδικασία ένταξής τους.

Η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ εναντιώνεται στα συμφέροντα της Μόσχας, γεγονός που έχει επισημανθεί με κάθε τρόπο και σε όλους τους τόνους -μέχρι και σε επίπεδο απειλών- από τη Μόσχα. Το μεγάλο ερώτημα που προκύπτει, λοιπόν, είναι το εξής: Πώς θα αντιδράσει η Άγκυρα στο αίτημα του Κιέβου για ένταξη στο ΝΑΤΟ;

Να σημειώσουμε δύο στοιχεία: 1)Η Τουρκία πουλά όπλα (drones) στην Ουκρανία και ταυτόχρονα συνεργάζεται σε μεγάλα concept με τη Ρωσία και 2)Δεν ξεκαθάρισε με επίσημη ανακοίνωσή της αν απορρίπτει την προσάρτηση των ουκρανικών εδαφών στη ρωσική επικράτεια.

Η Τουρκία, ωστόσο, δεν είναι η μοναδική χώρα που θα μπορούσε να μπλοκάρει τη διαδικασία ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ. Μία ομάδα από ευρωπαϊκές χώρες έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στο συγκεκριμένο ενδεχόμενο, λαμβάνοντας σοβαρά υπόψιν την προειδοποίηση του Κρεμλίνου ότι δεν θα ανεχθεί τη Συμμαχία στα σύνορά του.Πηγή Skai